duminică, 13 martie 2011

Moda vs realitate. O opinie personala

E suficient ca cineva sa rosteasca un nume mai fistichiu in engleza, pentru ca in nanosecunda urmatoare sa fie preluat si ridicat la rang de "trend". Stii sau nu cu ce se mananca, e musai sa practici. Altfel, nu esti "in piata".

Asa si cu leadershipul.
Din ce in ce mai multi romani aleg cursurile de leadership.
As propune niste baterii de teste prealabile! No offence!
Aptitudinile sunt acele calitati cu care oamenii se nasc. Daca sunt educate, cu atat mai bine.
In lipsa unor aptitudini, un om poate invata. Sigur, va deveni ceva mai bun. Dar niciodata nu va excela.
Ganditi-va o secunda la "razboiul sexelor": cine e mai bun - barbatul sau femeia? Daca oricare dintre sexe ar fi fost mai bun ca celalalt, atunci cel mai putin bun ar fi fost eliminat in procesul selectiei naturale de-a lungul secolelor.
Nu toti oamenii sunt facuti sa fie manageri si cu atat mai putini leaderi. Altfel am fi fost o lume de leaderi si nici un folllower. Nu-i asa?...Si atunci...ar mai fi fost cineva leader?
Un manager care are potential de leader si isi educa si dezvolta acest potential poate atinge performante incredibile, pe cand un manager fara potential de leader, dar care urmeaza cursuri de leadership poate doar sa-si imbunatateasca rezultatele. Si cam atat. Din nou, no offence!
Cred insa, cu tarie, ca in momentul in care stim cat mai multe despre noi insine, ne putem pozitiona mai bine si putem perfoma. Dupa cum am spus, nu toti oamenii sunt leaderi. Si e o arta si in a sti sa fii un bun follower. Nu e nici o rusine in asta.
Pe de alta parte, daca credeti ca facandu-va astazi niste teste si gata, nu faceti decat sa va inselati. Rezultatele testelor sunt influentate de multi factori: starea interioara a subiectului in momentul testului, gradul de oboseala, preocuparile din viata personala si profesionala din acel moment, vremea si inca foarte multi alti factori. Ideea e de a repeta aceste teste cel putin o data pe an, pentru a avea o imagine cat mai fidela.
Iar daca, cu adevarat, aveti potential de leader, atunci mergeti la cursurile de leadership si veti deveni si mai buni!
Si o nota de final: cu ani in urma mi-a fost data o doamna canadianca sa imi fie coach. Dupa prima intalnire am anuntat ca nu o vreau. Mi s-a cerut sa mai am rabdare. Am mai avut rabdare inca 3 intalniri dupa care am anuntat ca eu chiar nu am timp de pierdut. Alegerea a fost una simpla pentru mine in acel moment: am simtit persoana respectiva ca fiind mult mai jos ca mine si profesional, dar si ca personalitate. Cand se intampla asa ceva, nu ai cum sa continui. Nu ai cum sa te dezvolti cand cineva iti e inferior. Dar pentru mine a fost o experienta foarte buna, pentruca la scurta vreme am avut ocazia sa intalnesc un roman, care nu a incercat sa ma dea pe spate cu cate stie, insa mi-a pus intrebarile corecte si mi-a deschis in creier calea catre raspunsurile de care aveam nevoie din punct de vedere profesional in acel moment. Pentru mine si aceasta experienta a fost una extraordinara in primul rand pentru ca mi-a dovedit teoria conform careia: nu tot ce are aer de alta tara, are si valoare. In al doilea rand pentru ca vedeam cum rezultatele mele profesionale se modifica in foarte bine. Si nu in ultimul rand pentru ca acest om a reusit sa ma faca sa ma simt confortabil inca de la prima intrevedere si asta e un aspect deosebit de important: legatura pe care o creeaza un coach sau un trainer cu audienta sa.
Dar despre aceste lucruri, intr-o poveste viitoare.
Pana atunci insa, gandeste-te: leader sau follower? Cel care ii inspira, motiveaza si ajuta sa se dezvolte pe cei din jur sau cel care invata, se dezvolta si este inspirat permanent?... :)

Un comentariu:

  1. Cred ca raspunsul la intrebarea care incheie articolul este o dubla conjunctie: SI SI! Cel care ii inspira, motiveaza si ajuta sa se dezvolte pe cei din jur invata, se dezvolta si este inspirat permanent! :)
    Si indraznesc sa cred, si sa afirm, ca un bun follower poate ajunge leader! Ma gindesc la faptul ca followerul va trece linia fina de granita, spre leader, atunci cind este animat de o motivatie constientizata, puternica si stabila.

    RăspundețiȘtergere